A felületzárás - felületkezelés

2020.04.06

A cikk elolvasása kb. 3 percet vesz igénybe. 

Útépítő cégek szolgáltatásai között találkozhatunk a felületzárással, felületkezeléssel. Mit jelent pontosan ez az eljárás? Milyen esetekben alkalmazzuk? Mennyi a reális ára ennek a munkálatnak? Miért pont mindig a kislábujjunkkal rúgunk bele az ágy sarkába? Ezek közül a legtöbb kérdésre választ adunk a cikkben.


A felületzárás egy olyan technológia, amit új - többnyire mart aszfalt burkolatú - út építése és meglévő út karbantartása során is szokás alkalmazni. Mi most a karbantartási célú felhasználással foglalkozunk. Leginkább az útromlás folyamatának kezdeti szakaszaiban javasoljuk. Kisebb repedések megjelenése, a felső aszfaltréteg érdességének csökkenése, felületkopás esetén hatékony megoldás lehet ez a technika. Amennyiben néhány kisebb kátyú már megjelent az úttesten, de a felület túlnyomó része csak kis mértékben kopott és repedezett, a megfelelő profilozással, kátyúzással kiegészítve szintén alkalmazható a felületzárás. Erősen kátyúsodott, porló aszfaltburkolatoknál nem sok értelme van a felületkezelésnek, ott valószínűleg új kopóréteget kell már készíteni. A kivitelezőnek lelkiismeretesen kell megítélnie, hogy a felületzárás technológiája az adott burkolat felújítása esetén javasolható-e.

felületzárás
felületzárás

Felületzárás során két lényeges mozzanatot kell elvégeznünk: bitumenemulzió-permetezést és kőszórást. Nagyon oda kell rá figyelni, hogy egyiket se hagyjuk ki a munka során; ez kiemelkedő koncentrációs képességet követel meg a kivitelezőtől. Az átlagosan 1 kg/m2 emulziót gépi permetezéssel visszük fel az útfelületre, ezután szűkfrakciójú, 2/4-es vagy 4/8-as zúzalékkal szórjuk meg 8-12 kg/m2 mennyiségben, amihez szintén speciális kőszóró gépet használunk. Ezt a folyamatot egymás után kétszer ismételjük meg.

A bitumenemulzió egyrészt beszivárog az aszfalt szerkezetébe ezáltal erősíti a kopóréteg kötését, másrészt a kisebb repedések kitöltésével és felületképzéssel növeli a burkolat vízzáró képességét, továbbá ragasztó funkciót is betölt a kiszórt kőzúzalék számára. A zúzalékolás jelentősen javítja az útfelület érdességét, ezzel pedig nagyobb tapadást biztosít a járműveknek, illetve nagy szerepet játszik a későbbi úthibák kialakulásának megelőzésében. A megfelelő időben, kellő szakmai igényességgel kivitelezett felületzárás hosszú évekkel képes növelni az útburkolat élettartamát és még esztétikailag is sokat javít rajta.

A felületzárást az útkarbantartó cégek átlagosan 1000 - 1500 Ft/m2 körüli árakon szokták kínálni, és 1-2 év garanciát vállalnak rá. Mi is szívesen csináljuk, mert nagyon haladós, látványos munka. Azt viszont még egyszer hangsúlyozzuk, hogy nem minden esetben jelent szakmailag korrekt megoldást önmagában a felületkezelés. Ha a kedves Olvasónk éppen egy út, parkoló felújítása előtt áll, és a felületzárás is felmerült opcióként, de segítségre lenne szüksége a döntésben, elérhetőségeinken keressen nyugodtan, szívesen adunk Önnek tanácsot. 


Farkas Zsolt
ügyvezető
ALFÖLD ASZFALT KFT.