Mindig lesz valaki, aki olcsóbban megcsinálja

2020.07.02

A cikk elolvasása kb. 5 percet vesz igénybe. 

Útépítési ajánlatadásaink során vissza-visszatérő momentumként kísért minket a mondat: "Köszönjük, de egy másik cég elvállalta olcsóbban a munkát." Hála Istennek mindig találkozunk olyan megbízókkal is, akik az áron kívül más szempontokat is figyelembe vesznek, így sikerül lekötnünk a kapacitásainkat. Viszont volt ebben a témában pár hete egy jópofa sztori, amit meg akarunk osztani Önökkel.


Egyrészről megérthető és teljesen logikus, hogy egy útépítési projekt során a megbízó döntésének egyik legfontosabb tényezője a vállalási ár. Ugyanakkor azt gondoljuk, hogy csak és kizárólag a költségekre koncentrálni a kivitelező kiválasztásakor elég nagy hiba. És azt tapasztaljuk, hogy minél nagyobb volumenű munkáról van szó, annál inkább esélyes, hogy a legolcsóbb ajánlat lesz a befutó.

Kálmán a hétköznapi bevásárlásai során odafigyel a legapróbb részletekre is, és hajlandó megvenni a kínálat legdrágább öblítőjét, kenyerét, fogkrémét abban a tudatban, hogy azok magasabb minőséget képviselő termékek. Persze legtöbbször igaza is van. Aztán Kálmán felújítja otthon a fürdőszobát. Elhívja azt a burkolót, akit a szomszéd ajánlott; igaz, lett volna valaki, aki féláron elvállalja, de a drágábbik szaki nagyon szépen dolgozott a szomszédban. A mester valóban kifogásolhatatlan munkát végzett, jó választás volt. Később egy nap - mint a helyi fröccsönző üzem vezetőjének - Kálmánnak meg kell találnia a megfelelő kivitelezőt az új aszfaltos parkoló megépítésére. A protokollt követve begyűjt három ajánlatot. A felkért vállalkozásoktól érkezik egy 45, egy 42 és egy 31 milliós árajánlat. Kálmán a végösszegeket látva gyorsan ki is választja a legolcsóbbat és megköti vele a szerződést. Körültekintőségének köszönhetően ismételten sikerült jó döntést hoznia. Vagy mi? Őőő... na mindegy.

A beígért jópofa sztori kb. egy hónapja történt. Egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei autószalon bővítés miatt építkezésbe fogott. Elkészült az új szalon, a kerítés, a térkő, a berendezésen kívül már csak aszfaltos munkák maradtak hátra. A tulajdonos ajánlatot kért tőlünk, amit a helyszíni felmérés után le is adtunk. Mivel a telephelyünktől nem messze, egy közeli településen van az autókereskedés, a lokális jó kapcsolatok ápolása kedvéért a szokásosnál kedvezőbb munkadíjakkal számoltunk. A szalon tulajdonosának viszont így is túl magasnak tűntek a költségek, megbízott tehát egy időközben bejelentkező másik csapatot, akik történetesen olcsóbban vállalták a munkát.

Aztán elérkezett az aszfaltozás napja az autókereskedésnél. Megérkezett a megbízott brigád, megtörtént a "felvonulás". A felkészült útépítő cég egy személyautóval bukkant fel a tett helyszínén. Ha minden igaz, egy talicskát és két lapátot hoztak magukkal. Fogalmazzunk úgy, hogy történetünk hőse, a vállalkozó nem az a típus, aki ágyúval lő verébre. Na de honnan tudjuk mi mindezt? Hát onnan, hogy azon a reggelen kaptunk egy érdekes telefonhívást. Egy útépítő keresett meg minket. Épp egy autószalon előtt készül aszfaltozni, de egy kis segítségre lenne szüksége. Az interneten talált ránk, és látta, hogy a közelben van a telephelyünk. A kis segítség az alábbi listát jelentette:

  • hol van a legközelebbi aszfaltkeverő, mik az elérhetőségei
  • az anyag kiszállításában tudnánk-e segíteni a nyergesünkkel
  • padkahenger
  • lapvibrátor
  • hóbli (aszfaltterítő kézi szerszám)

Mindezt úgy, hogy már ott voltak a munkaterületen. Ahhoz nem kell szakmabelinek lenni, hogy rájöjjünk, a kellő minőségű kivitelezés feltételei enyhén szólva hiányosan álltak a kivitelező rendelkezésére. Mivel mi is dolgoztunk aznap, így információn kívül mással nem tudtunk segíteni. Végül valahonnan biztosan megkapták a segítséget, mert mégiscsak elkészült az aszfaltburkolat. Mondjuk abban a bejáróban sem sok köszönet lehet. De legalább olcsó volt.


Farkas Zsolt
ügyvezető
ALFÖLD ASZFALT KFT.