Milyen pályaszerkezet típusok vannak, és milyen célra melyik jó?

2021.12.09

A cikk elolvasása kb. 6 percet vesz igénybe.

Milyen pályaszerkezet típusok vannak? Milyen célra melyiket használjuk? Ha ön nem szakember, akkor bizonyára megbízóként felmerülnek önben is ezek a kérdések. Ebben a blogbejegyzésben összeszedtük a pályaszerkezet típusok legfontosabb jellemzőit.


Mi is az a pályaszerkezet, és hogy épül föl?

Amikor a gépjárművek haladnak az úton, akkor a gumiabroncsokon keresztül terhelést adnak le. Ezt a dinamikus terhelést felveszi a burkolat, ami továbbítja a burkolatalapra, az pedig a földműre, és így lesz biztosított a gépjármű biztonságos haladása. A burkolatot és a burkolatalapot együttesen nevezzük pályaszerkezetnek, vagy útpályaszerkezetnek.

Az autója kényelmes ülésében ülve nem is gondolta volna, hogy így megy ez, igaz? Pedig a megfelelő út elkészítéséhez mindez nagyon is fontos!

Alulról felfelé haladva az alábbi pályaszerkezeti rétegek vannak:

  • Védőréteg: A földmű teherbíró-képességét növeli, valamint a megfelelő vízelvezetésért felel.
  • Alapréteg: A forgalmi terhelés nyomófeszültségét továbbítja az altalaj felé. Akár több rétegből is állhat.
  • Kötőréteg: Nagy teherbíró-képességű utaknál szükséges összekötő szerkezeti réteg.
  • Kopóréteg: Ez kapja az elsődleges terhelést, és az időjárási hatásoknak is ki van téve. Csúszófeszültséget is felvesz, és fontos, hogy elősegítse az optimális tapadást.


Milyen pályaszerkezet típusok vannak?

Alapvetően hajlékony és merev pályaszerkezeteket különböztetünk meg, de vannak még az úgynevezett félig merev pályaszerkezetek is. A hajlékonyt szokták aszfaltútnak, míg a merevet betonútnak is hívni a köznyelvben. De ennél most kicsit mélyebben megismerkedünk velük.

A merev pályaszerkezet

Ez a szerkezettípus egy cementbeton burkolatot takar, melyet hidraulikus kötésű vagy kötőanyag nélküli alaprétegre építettek. Óriási előnye, hogy hosszú, akár 30 éves élettartama is lehet és óriási a teherbírása, nem keletkeznek rajta nyomvályúk.

Azonban hátránya is van. Nem folytonos a szerkezete, hanem hézagolt. Épp ezért kellemetlenebb rajta az utazás. Más típushoz képest a kivitelezés és a fenntartás is bonyolultabb, ahogy a pályaszerkezet felújítása is, mely ráadásul még drágább is. Emellett a téli csúszásmentesítésének is nagyobb költségvonzata és munkaigénye van, mert a sima aszfaltoknál használt anyagra érzékeny a cementbeton.

A merev pályaszerkezeteket nagy teherforgalmat lebonyolító autópályákon és repülőtereken alkalmazzák.

A félmerev pályaszerkezet

Ez a pályaszerkezet aszfalt burkolatú, mely alatt hidraulikus kötőanyagú alaprétegek vannak. A felső aszfalt rétegnek köszönhetően (mely különböző aszfaltkeverékekből készülhet) kellemes utazásérzetet biztosít, mert ezáltal folyamatossá válik a szerkezete.

Gazdaságosan építhető, jól fenntartható és könnyen javítható. Ugyanakkor hátránya, hogy a hidraulikus alapréteg termikus repedései megjelenhetnek az aszfalt burkolati rétegekben, ha az túl vékony.

Ez a pályaszerkezet nagyobb forgalmú utak esetén kedvelt, mert egy gazdaságos megoldás.

A hajlékony pályaszerkezet

Azt a pályaszerkezetet nevezzük hajlékonynak, mely kötőanyag nélküli vagy bitumenes alaprétegekre van építve. Az előző típusoknál nagyobb a teher alatti lehajlása, de ezt sokáig képes károsodás nélkül elviselni.

Az aszfalt burkolat előnyei itt is jelentkeznek: kellemes utazásérzet, jó fenntarthatóság, felújíthatóság. Azonban maradandó alakváltozás is felléphet ennél a pályaszerkezet típusnál, így nyomvályúk képződhetnek.

A hajlékony pályaszerkezetet kisebb forgalmú utaknál használjuk.

Fel kell mérni az igényeket és a területet

Ahhoz, hogy mi, mint kivitelező, a megfelelő pályaszerkezetet tudjuk javasolni, információra van szükségünk. Ez egyrészt érkezhet öntől, amikor elmondja, hogy milyen terhelést kell kibírjon az út. Másrészt a személyes felmérés során mi magunk is meggyőződünk arról, hogy hol, milyen talajviszonyok mellett kell elvégezzük a munkálatokat.

Ha szakértő kivitelezőre bízná az aszfaltozást, az útépítést, akkor keressen minket elérhetőségeink bármelyikén!


ALFÖLD ASZFALT KFT.