Miért jó dolog a kerékpárút és miben különbözik egy közúttól?

2023.06.27

A cikk elolvasása kb. 4 percet vesz igénybe.

Bizonyára van Önök között is olyan személy, aki az egészsége megőrzése céljából, vagy családi programként, turisztikai felfedezése okán, vagy esetleg gyermeke miatt használ vagy használt már kerékpárutat! Szerencsére Magyarországon is egyre inkább kiépül a kerékpárút hálózat sokak örömére. Nemcsak a tavaszi, őszi, de a hűvösebb téli napokon is használják ezeket az utakat éppen ezért fontos ezekről is beszélnünk.


Miben is különbözik a kerékpárút egy közúttól?

A kerékpárút a közúttól abban különbözik, hogy kifejezetten a kerékpárosok számára van kialakítva, és általában elkülönül a járdától és az autóutaktól és különféle területeken haladhat, például parkokban, erdőkben vagy városi területeken. A kerékpárút lehet aszfaltozott vagy betonozott, lehet rövid vagy hosszú távú. A burkolat sima, egyenletes és könnyen kezelhető kell, hogy legyen a kerékpárosok számára. 

Biztonságosabbá teszi a kerékpáros közlekedést, mivel kevesebb veszélyforrás van a kerékpárosok számára, például nincs szükségük az autóforgalommal való versengésre. Lehetővé teszi a kerékpárosok számára, hogy biztonságosan átkeljenek az útkereszteződéseken és a gyalogos átkelőkön, valamint biztonsági berendezésekkel (mint például az áthidaló híd) is rendelkezhetnek. Jelzésekkel és táblákkal van ellátva, amelyek segítik az irányok, sebességkorlátozások és más információk kijelölését. 

Általában világítással vannak ellátva, ami lehetővé teszi a biztonságos éjszakai kerékpározást. Mindemellett támogatja az egészséges életmódot és a fenntartható közlekedést, lehetővé teszi, hogy az emberek szélesebb körű területeket fedezzenek fel kerékpárral. A közút általában szélesebb, magasabb sebességet és nagyobb járműveket foglal magában, és több veszélyforrást jelenthet a kerékpárosok számára. A kerékpárút általában szélesebb, mint egy átlagos járda, és lehetővé teszi a kétirányú közlekedést a kerékpáros forgalom számára is.

kerékpárút
kerékpárút

Miben másak a kerékpárutak kivitelezői szempontból?

Egy útnak, járdának vagy más típusú térburkolatnak mindig az alkalmazási céljának szükséges megfelelnie. A forgalom, a terhelés és a rajta folytatott közlededés jellemzői alakítják az adott építmény műszaki tartalmát. A kerékpárutaknak ilyen értelemben a következő elvárásoknak kell megfelelnie:

  • kényelmesen lehessen rajta kerékpározni
  • kiemelt biztonsággal bonyolítsa le az átlagos kerékpáros forgalmat
  • legyen hosszú távon fenntartható és kellőképpen állékony
  • esztétikus legyen a megvalósítása

Ezen elvárásoknak megfelelően zajlik tehát a tervezés és a kivitelezés is egy kerékpárút építése során. Néhány konkrétum, amiben eltérhet a kerékpárút az egyéb közutaktól:

  • a simább felület elérése érdekében a kopóréteg kisebb frakciójú aszfaltbeton keverékből készül (AC4 kopó N, vagy AC8 kopó N)
  • a pályaszerkezet kialakításakor törekedni kell arra, hogy minél inkább rugalmas legyen (pl. 25 cm zúzottkő alap + 4 cm aszfalt kötőréteg + 4 cm aszfalt kopóréteg)
  • az esztétikusság és az állékonyság növelése céljából két oldali kerti szegély beépítése


Szerencsére Magyarországon is egyre inkább felismerik a kerékpárutak fontosságát és előnyeit. Nekünk is nagy örömünkre szolgál, amikor kerékpárút kivitelezésével bíznak meg minket. Reméljük, a jövőben is adódik rá gyakran lehetőségünk.


Szerző: Dancs-Karcagi Mónika, Farkas Zsolt

ALFÖLD ASZFALT KFT.