Hol keressük a megfelelő kivitelezőt? (3+1 tipp)

2020.05.18

A cikk elolvasása kb. 6 percet vesz igénybe. 

Néhány szempontot már körbejártunk az útépítő kivitelező kiválasztását illetően, egy elég fontos kérdésre azonban eddig nem adtunk választ. Hol találjuk ezeket a vállalkozásokat? Kicsit olyan ez, mint mikor elindul az ember pecázni a gyerekkel; gondosan összepakol mindent, előkészíti a felszereléseket, uzsonnát csomagol, aztán a vízparthoz érve észleli, hogy egy dolgot végül mégiscsak otthon felejtett: a gyereket.


Azt már korábbi cikkünkben is írtuk, hogy minden útépítési projekt esetében javasolt több ajánlatot begyűjteni. Arról viszont nem volt szó, hogy érdemes több forrásból keresni az ajánlatra felkért cégeket. Tudja, van az a fajta használt autó vásárlás, amikor az egyszeri vevő a telefonban Árpival egyeztet, de a helyszínre érkezve már az unokaöccse, Csabika fogadja, a próbakörre ugyanakkor Csabika fia, Lali ül be mellé az anyósülésre, míg végül az adásvételi szerződést Zoli sógorral kellene megírnia.

Na szóval az útépítést, mint tevékenységet az utóbbi évtizedben ilyen és ehhez hasonló rokoni - baráti körök tucatjai választották megélhetésük alappillérévé. Ezek általában átláthatatlan céghálózatok, amelyek mögött ugyanazok a csoportok ügyködnek. A csoportok persze szakmai ismeretekkel, hozzáértéssel, gépekkel nem rendelkeznek, de azért "vak tyúk is talál szemet" alapon mindig összejön nekik évente egypár munka. Ha az alább leírt kivitelező keresési alternatívák közül csak egyre akar támaszkodni, amikor ajánlatokat gyűjt, könnyen megeshet, hogy ugyanabba a körbe fut bele, csak más-más cégeken keresztül. Csakúgy, mint azokat az embereket, akik egy szimpla útbaigazítás kérésre válaszként egy 12 perces monológban elmondják az életük vázlatos történetét, ezt a helyzetet is célszerű elkerülni.

És akkor jöjjön néhány keresési mód, ahogy megtalálhatja az útépítési projekt előtt álló leendő megbízó a leginkább megfelelő kivitelező céget:

  • Ajánlást kérünk ismerőstől, megbízható cégtől, intézménytől.
  • Ha a környéken láttunk az utóbbi időszakban aszfaltozást, útépítést, lehet érdeklődni a megbízótól, hogy kik dolgoztak nála, mennyire volt elégedett. A legjobb persze, ha ismerjük is az illetőt. Ha nem tudunk ilyenről, akkor érdemes lehet megkérdezni a helyi és környékbeli önkormányzatokat, milyen cégekkel javíttatják, építtetik a közutakat, tudnak-e ajánlani egy korrekt vállalkozást. Biztosan szívesen segíteni fognak az ügyben.
  • Email-ben, telefonon kapunk megkeresést.
  • Azok a szolgáltatók, akik főként B2B piacon dolgoznak, gyakran használnak direkt marketing eszközöket, vagyis telefonon, email-ben veszik fel a kapcsolatot a potenciális megbízókkal. Így van ez az útépítő cégekkel is. Ez teljesen normális dolog, az ilyen forrásból érkező kontaktokat szintén lehet ajánlatkérésre alkalmazni. A kapcsolatfelvétel, az elküldött email, esetleg a weboldal sok hasznos infóval tud szolgálni a szűréshez. Az így bejelentkező kivitelezők közül egyet javasolt kiválasztani, a többi ajánlatot pedig más irányból érkező cégektől kérjünk (a fent leírt okokból kifolyólag).
  • Ráguglizunk.
  • Elég kézenfekvő megoldás a Google-ben rákeresni az útépítő cégekre, de azért pár dologra oda kell figyelni. Legyen a keresés minél speciálisabb, fókuszáljunk a lokalitásra, nézzünk véleményeket. A weboldalak sűrűjében figyeljünk a konkrétumokra (géppark, számok, referenciák stb.), ahol ezekkel nem találkozunk, azt kezeljük fenntartásokkal.
  • Közbeszerzési eljárások között böngészünk.
  • Talán ez az a módszer, amire sokan nem gondolnak, pedig akár célravezető is lehet. Van több hivatalos közbeszerzési portál is, ezeken van lehetőség keresni megvalósult projekteket területek, régiók szerint. Nézzük meg, a környékünkön milyen útépítési munkákat végeztek az elmúlt években, milyen cégek adtak be pályázatot, kik nyertek. Itt láthatunk összköltségeket is, ami szintén segíthet. Nem feltétlenül a nyertes cégeket lehet csak megkeresni; elképzelhető, hogy az Ön céljainak leginkább megfelelő vállalkozás a többi pályázó között van.

Persze van olyan is, hogy "szerelem első látásra". Lehet, hogy egy cég annyira elnyeri a szimpátiáját, hogy egészen biztos benne, hogy őket akarja megkérni az útépítési projektje kivitelezésére. Ebben az esetben csak annyit tudok mondani: hajrá! Feltéve, hogy általában bejönnek a megérzései, értékelhető referenciákkal rendelkezik a cég és korrekt árajánlatot kapott tőlük.

Egyébként, ha már úgy is itt jár nálunk... tőlünk is kérhet ám ajánlatot ingyenes helyszíni felméréssel, szakmai tanácsadással.


Farkas Zsolt
ügyvezető
ALFÖLD ASZFALT KFT.