Útépítés a koronavírus-járvány idején

2020.03.23

A cikk elolvasása kb. 4 percet vesz igénybe. 

Legutóbbi cikkünk írásakor nem gondoltuk volna, hogy a következő blogbejegyzésünket egy olyan világjárvány idején kell írnunk, amitől megtorpan a világ. Pedig csak három hete volt. Ahogy szinte minden gazdasági ágazatot, úgy az építőipart, azon belül pedig az útépítést is érintik a koronavírus hatásai. Lehet-e, érdemes-e ilyenkor útépítési projekteket megvalósítani? Az ezzel kapcsolatos kilátásokról próbáljuk megfogalmazni gondolatainkat, meglátásainkat.Az első kérdés, ami felmerülhet, hogy lehetséges-e útépítési, aszfaltozási munkálatokat felelősségteljesen kivitelezni a jelenlegi járványhelyzetben. A válasz az, hogy igen, lehet. Mivel az útépítés kültéren, a szabadban történik, így jóval kisebb a fertőzés esélye csapatunkra nézve. Tovább javít az esélyeken, hogy a dolgozóink munka közben több méterre tartózkodnak egymástól, vagy valamilyen önjáró munkagépen ülnek, ami még inkább biztosítja a kellő távolságtartást. Testi kontaktus egyébként sem gyakori a munkavégzés során, kivéve a dicsérő hátbaveregetést, ami a szépen dolgozó kollégáknak jár, de most ezt is mellőzzük. Az útépítéshez szükséges anyagok előreláthatólag beszerezhetőek lesznek továbbra is, úgyhogy ez sem gátolja a projekteket.

Van pár dolog persze, amire oda kell figyelnie egy útépítő brigádnak is, hogy minél biztosabban elkerülje ezt a "fránya" (ide a kedves Olvasó ízlése szerint behelyettesíthető más jelző is) koronavírust. Fokozottan betartjuk a higiéniai előírásokat, kézfertőtlenítőt, kesztyűt és szájmaszkot biztosítunk dolgozóink számára. A szájmaszk és a kesztyű viselése a helyszínre- és hazautazás során az autóban kötelező. Ezen szabályok betartásával a fertőzés terjedésének az esélye gyakorlatilag minimális. Persze nem vagyunk virológusok, de igyekszünk a hivatalos forrásokból származó információkra támaszkodni. Ja, és munka után természetesen mi is otthon maradunk, nem flangálunk bevásárlóközpontokban, legfeljebb az udvaron sétálgatunk kicsit a családdal.

Aztán jön a következő kérdés, hogy a kialakult körülmények között érdemes-e most utakat építeni, karbantartani, aszfaltozni. Végső soron erre is igennel tudunk válaszolni. Természetesen ezt két szemszögből kell megvizsgálni, a vállalkozó és a megbízó oldaláról. Vállalkozói oldalról azt gondoljuk, hogy aki megteheti, hogy a járvány terjedésének kockázatát nem növelve folytassa a munkáját, annak folytatnia is kell. Elég baj az, hogy gyakorlatilag teljes iparágaknak kellett egyik napról a másikra lehúzni a rolót. Az emiatt kialakuló gazdasági válság hatásait KKV vállalkozóként, hétköznapi "halandóként" azzal tudjuk a leginkább mérsékelni, ha tovább dolgozunk a járványügyi előírásokat maximálisan betartva.

A megbízó szemszögéből voltaképpen ugyanúgy átgondolt mérlegelést kíván a jelenlegi helyzet, mint ezelőtt, csak az átgondolni való tényezők változnak. Egy ilyen gyorsan kialakuló gazdasági válság idején természetesen átalakulnak a prioritások. Sok cégnél, intézménynél látjuk viszont azt, hogy a nem várt leállás időszakát a régóta sorban álló felújításokra fordítják; nem is beszélve az önkormányzatokról, ahol az útkarbantartás kiemelt fontosságú feladat. A múlt héten voltunk például helyszíni felmérésen egy gyár belső úthálózatának felújítása okán, ők a költségvetési tervük módosításakor előresorolták az útjavítást; de egyébként több iskolától is érkezett hozzánk ajánlatkérés parkolók, sportpályák aszfaltos felújítására vonatkozóan az elmúlt két hétben. Persze tudjuk, hogy nem mindenki van olyan helyzetben, hogy most beruházásokra, fejlesztésekre, építkezésre gondoljon; sokan kényszerülnek drasztikus költségcsökkentésekre, tartalékolásra.

A koronavírus által okozott nehézségekre adott reakcióit mindenki a saját körülményeit, kilátásait ismerve, a legjobb belátása szerint választja meg. Mi igyekszünk bizakodóak maradni, és a kedves Olvasóinkat is erre bátorítjuk. Átvészeljük ezt a pár hetet, hónapot, aztán minden megy tovább, ahogy kell, csak talán kicsit hálásabbak leszünk az apró örömökért.


Farkas Zsolt
ügyvezető
ALFÖLD ASZFALT KFT.